12203

Το σχολείο που φιλοξενούσε αποκλειστικά μαθήτριες, έγινε ξανά σχολείο μετά από 1 αιώνα!

01/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Παιδεία
Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά από πολλά εμπόδια και αντιστάσεις, ανεγείρεται στη Λεμεσό το Παρθεναγωγείο, ένα σπουδαίο κτίριο, που αφιερώνεται στην παιδεία και τη μόρφωση. Από τότε, το κτίριο αλλάζει μορφή και ταυτότητα, διανύοντας τη δική του πορεία στο χρόνο, ενώ, χρόνια αργότερα, διατηρώντας την αρχική ιδιότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εντάσσεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ, του δημόσιου πανεπιστήμιου της πόλης.

Η απόφαση για την ανέγερση του Παρθεναγωγείου δε βρήκε σύμφωνη την αγγλική, αποικιοκρατική διοίκηση του περασμένου αιώνα, ενώ, τότε, ορισμένοι άλλοι εξέφρασαν και ανησυχίες και φόβους σχετικά με την κατασκευή του κτιρίου δίπλα στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αρρένων. Κάτι τέτοιο έβαζε σε δοκιμασία τις αυστηρές ηθικές νόρμες που ίσχυαν, αφού η επικοινωνία αγοριών και κοριτσιών δεν ήταν αποδεκτή για την κοινωνία της εποχής.

Τελικά, το Παρθεναγώγειο έγινε πραγματικότητα και εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Λεμεσιανούς, σε μια λαμπρή τελετή, το 1912, οπότε υποδέχθηκε και τις πρώτες του μαθήτριες. Μερικές δεκαετίες αργότερά, το 1940, στο σχολείο ξέσπασε από μια τρομερή πυρκαγιά, καταστρέφοντας την οροφή, τα έπιπλα και τα σχολικά όργανα του ιδρύματος, ενώ το 1954, αποφασίζεται η μεταφορά του στο κτίριο που στέγαζε το Γυμνάσιο Θηλέων.

Πρώτη διευθύντρια του Παρθεναγωγείου υπήρξε η δυναμική Πολυξένη Λοϊζιά, πρωτεργάτης της εκπαίδευσης θηλέων στη Λεμεσό.

Στη συνέχεια άλλαξε ταυτότητα φιλοξενώντας για αρκετό καιρό το Δικαστήριο της πόλης, αλλά και άλλες κρατικές υπηρεσίες μέχρι το 2007, όταν αποφασίσθηκε η δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξακολουθώντας να στεγάζει μέχρι τώρα τις αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης, το σχολείο έγινε και πάλι σχολείο, δίνοντας στις μνήμες των μαθητών του τότε και του σήμερα, το ίδιο φόντο.

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.