Στο Ακρωτήρι της Λεμεσού ζούσαν ελέφαντες και ιπποπόταμοι!

22/04/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ύπαιθρος

Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα ανεξερεύνητο θησαυρό. Πέρα από την ανεκτίμητη φυσική ομορφιά και τους σημαντικούς βιότοπους, διαθέτει ιστορία, της οποίας μόνο την κορυφή γνωρίζουμε, όμως ακόμα και αυτή εντυπωσιάζει.

Η χερσόνησος στα δυτικά της Λεμεσού φιλοξενεί τα αρχαιότερα δείγματα ζωής και ανθρώπινης παρουσίας στο νησί. Στην περιοχή Αετόκρεμμος του Ακρωτηρίου, βρέθηκαν οστά νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων. Τα ζώα αυτά χρονολογούνται έως και 12,000 χρόνια π.Χ. και από τα ευρήματα εκτιμάται ότι ήταν λεία των ανθρώπων – κυνηγών της εποχής εκείνης στην Κύπρο.

Εκτιμάται ότι οι νάνοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι μετακινήθηκαν στο νησί από γειτονικές περιοχές (όπως η Μικρά Ασία), αναζητώντας καταφύγιο, πιθανόν από τους παγετώνες. Νάνοι ιπποπόταμοι εντοπίστηκαν κατά την ίδια περίοδο και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπως η Κρήτη, η Μάλτα και η Σικελία. Οι νάνοι ελέφαντες δεν ξεπερνούσαν σε ύψος το 1,5 μέτρο, ενώ οι νάνοι ιπποπόταμοι έφθαναν στα 0,75 εκ.

Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής του Ακρωτηρίου κρύβει ακόμα πολλά μυστικά, που ενδέχεται να έρθουν στην επιφάνεια μετά από χρόνια, με την ολοκλήρωση των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οστά του νάνου ιπποπόταμου και πολλές ακόμα ιστορικές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Τσιρίδειον Ίδρυμα

Από την προθήκη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.




12471