11109

Σπίτια της Λεμεσού κτισμένα πάνω στη θάλασσα

10/10/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Σήμερα, το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού αποτελεί την κατ’ εξοχή διέξοδο για ξέγνοιαστες βόλτες, περιπάτους και παιχνίδι δίπλα στη θάλασσα, με χιλιόμετρα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και πάρκων. Αυτό δεν ίσχυε ανέκαθεν, βέβαια, καθώς αρκετά κτίρια της πόλης (συνήθως κατοικίες ή εταιρικά γραφεία επιφανών κατοίκων της Λεμεσού) έφταναν μέχρι τη θάλασσα, με τους τοίχους τους κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Επιβλητικά και συνήθως διώροφα τα παραλιακά σπίτια της Λεμεσού αποτελούσαν για 1 σχεδόν αιώνα σημεία αναφοράς της περιοχής της Ακτής Ολυμπίων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η οικία του καπετάνιου Μαρνέρου Ελευθεριάδη, που κτίστηκε αρχικά το 1870, με το τέλος της Τούρκικης κυριαρχίας στο νησί. Η οικία ήταν στραμμένη προς τη νότια αυλή που έβλεπε θάλασσα, ενώ ένας ψηλός τοίχος πίσω από την οικία την προστάτευε από τη θαλασσοταραχή.

Αντίστοιχη κατασκευή είχαν και τα άλλα κτίρια που «άγγιζαν» τη θάλασσα της Λεμεσού, όπως η οικία Σκυριανίδη. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις είχαν δημιουργηθεί και μικρές, ξύλινες αποβάθρες, που συνέδεαν τα κτίρια αυτά με τη θάλασσα. Πέρα από τις κατοικίες, υπήρχαν και επαγγελματικά κτίρια πάνω στην ακτή της Λεμεσού, όπως ήταν για παράδειγμα τα γραφεία Κύρζη, ενώ στις ανατολικότερες παρυφές της πόλης υπήρχαν ακόμα μεγαλύτερες αναπτύξεις πάνω στην παραλία, όπως ήταν οι εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας που έμειναν γνωστές ως αποθήκες Θεοδοσίου.

Η πολύ μεγάλη θαλασσοταραχή δεν άφηνε ανεπηρέαστα τα σπίτια που είχαν χτιστεί ακριβώς πάνω στη θάλασσα.

Τα κτίρια αυτά κατεδαφίζονταν το ένα μετά το άλλο, με την κατασκευή της επίχωσης και τη διαπλάτυνση του παραλιακού δρόμου. Το 1985 κατεδαφίστηκε και η οικία Ελευθεριάδη, αποτελώντας την τελευταία οικία πάνω στο κύμα, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κατεδαφίστηκαν και οι αποθήκες Θεοδοσίου. Μετά τις αλλαγές αυτές στην εικόνα του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού, αυτό άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή.

Σχετικα
  

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Δημήτρης Θεοδώρου, Τάσος Ανδρέου, Μίμης Γιάννακας, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Edwards

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.