Πως η Λεμεσός έγινε μέρος της ζωής του Νίκου Καββαδία για 1 δεκαετία

Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της πλώρης και των αμέτρητων λιμανιών, είναι ο ποιητής που αγάπησε τη στεριά και θέλησε να μας μάθει να τη ζούμε καλύτερα. Αυτή είναι η άποψη του ακαδημαϊκού και επιστημονικού διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμη Σοφοκλέους, ο οποίος μελετά για πάνω από 20 χρόνια τον Καββαδία, ακολουθώντας τα χνάρια του από τη Μελβούρνη στη Λεμεσό, στα 2 λιμάνια όπου και ο ίδιος μοίρασε τη ζωή του.

Το βιβλίο «Μελβούρνη και Λεμεσός: 2 λιμάνια του Νίκου Καββαδία», αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας του Μίμη Σοφοκλέους, παρουσιάζεται στις 9 Μαρτίου 2017, στο ΤΕΠΑΚ. Μέσα από επίπονη και επίμονη αναζήτηση ντοκουμέντων, φωτογραφιών, αλληλογραφίας και ζωντανών αναμνήσεων από τα πήγαινε – έλα της δεκαετίας 1964 – 1974 στη Λεμεσό, αποκαλύφθηκε η ιδιαίτερη σχέση που είχε ο Νίκος Καββαδίας με την πόλη και τους ανθρώπους της. «Ο Καββαδίας έπιανε λιμάνι στη Λεμεσό σχεδόν κάθε 15 μέρες για 10 περίπου χρόνια», εξηγεί ο Μίμης Σοφοκλέους.

«Στους σταθμούς του δρομολογίου των 2 ελληνικών πλοίων, Apollonia και Aquarius, τα οποία περνούσαν από Ρόδο, Βηρυτό, Λεμεσό και κάποτε Χάιφα, έκανε συχνά επισκέψεις στα καφενεία και στέκια της πόλης», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου. Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο Καββαδίας διατηρούσε ένα σημαντικό κύκλο στη Λεμεσό, ανθρώπους ελίτ και πιο απλούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους και άλλους. Ανάμεσα στην αλληλογραφία του εντοπίστηκαν και τα γράμματα με την κόρη καλής οικογενείας, Μάρλεν Πίττα, που ήταν μεταξύ των πολλών γνωριμιών του.

Ανάμεσα σε Μελβούρνη και Λεμεσό, ο Μίμης Σοφοκλέους έχει εντοπίσει την «Οικομενούπολη» του Καββαδία, μια ουτοπική χώρα, ανοιχτή σε όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους που είχε γνωρίσει, σε όλες τις διαφορετικές κουλτούρες. «Και μάθε με να περπατώ πάνω στη γη σωστά», λέει ο στίχος του ποιητή που θυμάται πιο έντονα ο Σοφοκλέους. Κι ίσως το βιβλίο αυτό να είναι ο τρόπος για να δούμε σωστά τον κόσμο και τη Λεμεσό, μέσα στον κόσμο αυτό.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 9/3, στις 6:45 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της στοάς Τάσσος Παπαδόπουλος στο ΤΕΠΑΚ. Το σχέδιο του εξωφύλλου είναι του αρχιτέκτονα, Τάσου Ανδρέου.

2248