17476

Η ζωή στο νησί ξεκίνησε από αυτό το βράχο στη Λεμεσό!

06/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή

Απόκρυμνα βράχια, μια τεράστια ακτογραμμή και η απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, αποτελούν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η θέση του Αετόκρεμμου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί το σημείο στο οποίο εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά άνθρωποι στο νησί, καθώς και την αρχαιότερη τοποθεσία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο. 

Η θέση του Αετόκρεμμου, που βρίσκεται στο κέντρο της νότιας ακτογραμμής του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, χρονολείται το 8500 π.Χ. κάνοντας έτσι την αφετηρία για την πορεία που διένυσε ο άνθρωπος στο νησί. Μάλιστα, αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ευρύματα που βρέθηκαν μέσα στους βράχους, όπως εργαλεία και κοσμήματα, αποκαλύπτοντας ότι οι κάτοικοι που ζούσαν εκεί ήταν κυνηγοί. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι, αιώνες πριν, βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή και σχηματίζοντας μικρές κοινωνικές ομάδες, εγκαταστάθηκαν στον Αετόκρεμμο. 

Η περιοχή του Ακρωτηρίου μαρτυρά, επίσης, τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα σε ορισμένα ζώα, που δεν υπάρχουν πια, και τους πρώτους ανθρώπους-κυνηγούς, καθώς και την επίδραση των ανθρώπων στην εξαφάνιση τους. Όπως αποκαλύφθηκε, αρκετά από αυτά τα ζώα, όπως νάνοι ιπποπόταμοι και ελέφαντες, βρέθηκαν καμένα και επεξεργασμένα ως θηράματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελούσαν λεία των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Μάθε περισσότερα για τους ελέφαντες και τους ιπποπόταμους, που ζούσαν στο Ακρωτήρι, εδώ.

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.