20242

Η Οικία Ευστολίου στο Κούριο

22/01/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Θρησκεία

Η Οικία του Ευστολίου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Λεμεσού. Βρίσκεται στο αρχαίο Κούριο στην περιοχή της Επισκοπής και σώζεται μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας στοιχεία από το παρελθόν και τη ζωή της πόλης στην αρχαιότητα. Άλλωστε, η αρχαία πόλη του Κουρίου ήταν μια από τις πιο ένδοξες πόλεις-βασίλεια της αρχαιότητας, που μαζί με την πόλη της Αμαθούντας αποτελούσαν τη σημερινή Λεμεσό. Μάθε περισσότερα για την αρχαία πόλη του Κουρίου εδώ. 

Η Οικία βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου με περίοπτη θέση στην νοτιοανατολική άκρη του λόφου, αποτελώντας ένα επιβλητικό οικοδόμημα με εντυπωσιακά ψηφιδωτά και πολλά δωμάτια. Αν και η ταυτότητα του ιδιοκτήτη της Οικίας, Ευστόλιου, παραμένει άγνωστη, αυτό που τεκμηριώνεται είναι η προσφορά της κατοικίας στους πολίτες του Κουρίου. Σύμφωνα με τις επιγραφές που βρίσκονται στο χώρο, ο Ευστόλιος θέλοντας να βοηθήσει την πόλη να επανέλθει μετά τον ολέθριο σεισμό που έπληξε την περιοχή το 365 μ.Χ., αποφάσισε να κτίσει μια μεγάλη οικία και να την παραχωρήσει στους κατοίκους του Κουρίου. 

Με το πέρασμα του χρόνου η Οικία αυτή μετατράπηκε σε ένα μεγάλο οικοδομικό σύμπλεγμα με λουτρά, μαγειρεία, κοιτώνες και άλλες αίθουσες διαφόρων χρήσεων και κατέληξε να χρησιμοποιείται ως ένας δημόσιος, κοινός χώρος συγκεντρώσεων. Έτσι, η Οικία πήρε τη μορφή ενός δημόσιου χώρου αναψυχής και προσφέρθηκε σαν ένα μεγάλο καταφύγιο στους κατοίκους της πόλης, ενώ ο Ευστόλιος έγινε προστάτης του Κουρίου και παρομοιάστηκε με τον Απόλλωνα, ο οποίος ήταν ο παλαιότερος προστάτης της πόλης.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι ψηφιδωτές συνθέσεις των Χριστιανικών συμβόλων στην Οικία, όπως για παράδειγμα το ψάρι, η χήνα, η πέρδικα και άλλα. Τα συγκεκριμένα σύμβολα δίνουν την Παλαιοχριστιανική ταυτότητα της κατοικίας επιβεβαιώνοντας την πλήρη επικράτηση του Χριστιανισμού στην πόλη του Κουρίου, μετά το μεγάλο καταστροφικό σεισμό στα τέλη του 4ου αιώνα. Μάθε περισσότερα για το σεισμό και την καταστροφή της πόλης του Κουρίου εδώ. 

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006), Τμήμα Αρχαιοτήτων

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.