15496

Η ανάπτυξη και η καταστροφή της αρχαίας πόλης του Κουρίου!

15/01/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή

Κατά την αρχαιότητα η Κύπρος ήταν χωρισμένη σε πόλεις-βασίλεια, στα οποία οργανώνονταν και λειτουργούσαν οικισμοί. Η αρχαία πόλη του Κουρίου ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά βασίλεια του νησιού και μαζί με την πόλη της Αμαθούντας, αποτελούσαν τη σημερινή πόλη της Λεμεσού. Τοποθετημένο στα δυτικά παράλια της Λεμεσού, το Κούριο υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ., με αρκετά κατάλοιπα να μένουν μέχρι σήμερα εμφανή, στην περιοχή της Επισκοπής. 

Η πόλη, που αναπτύχθηκε πάνω στους λόφους της περιοχής, θεωρείται ότι κατοικήθηκε πρωτίστως από Μυκηναίους-Αργείους, οι οποίοι φαίνεται να ανέδειξαν το σπουδαίο αυτό βασίλειο. Από τότε, το Κούριο αποτελεί μια σημαντική ιστορική περιοχή, στην οποία έχουν αναπτυχθεί αρκετά εντυπωσιακά μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο (υπολογίζεται ότι κτίστηκε αρχικά το 2ο αιώνα π.Χ.), η Οικία του Ευστολίου και το Ιερό του Απόλλωνα.

Παρά την ένδοξη πορεία του, το τέλος του σπουδαίου βασιλείου του Κουρίου, έμελλε να φέρει ένας μεγάλος σεισμός. Στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ., ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την περιοχή, φέροντας ανεπανόρθωτες εκτεταμένες ζημιές, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε περιοχές του νότιου Αιγαίου και της Αιγύπτου. Στη συνέχεια, οι μεταγενέστερες σεισμικές δονήσεις επέφεραν την τελική ερείπωση της πόλης, αφήνοντας πλέον στην περιοχή την ολοκληρωτική ερήμωση, που διήρκεσε για πολλούς αιώνες. 

Σήμερα, νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπής, διασώζονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, που προσελκύουν το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών καθημερινά. Παράλληλα, το αρχαίο θέατρο ζωντανεύει κατά περιόδους, αφού στο χώρο του πραγματοποιούνται αξιόλογες παραστάσεις, όπως αρχαίες τραγωδίες και συναυλίες, που φέρνουν το θεατή σε μια ξεχωριστή συνύπαρξη του χθες και του σήμερα. Δες περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου εδώ.

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.